10
Máj
2022

Rozdiel medzi kávou Robusta a Arabica


 Rozdiel medzi kávou Robusta a Arabica

Káva Robusta a Arabica sú dva najbežnejšie druhy kávy na svete. Arabica tvorí približne 60% svetovej produkcie kávy, zatiaľ čo Robusta tvorí približne 40%. Obe kávy majú svoje vlastné jedinečné vlastnosti, ktoré ich robia vhodnými na rôzne účely.

Arabica

Arabica je drahšia a kvalitnejšia káva ako Robusta. Je to preto, že Arabica je náročnejšia na pestovanie a má nižšiu úrodu. Arabica má tiež jemnejšiu chuť a je menej horká ako Robusta. Arabica obsahuje menej kofeínu ako Robusta.

Robusta

Robusta je lacnejšia a odolnejšia káva ako Arabica. Je to preto, že Robusta je menej náročná na pestovanie a má vyššiu úrodu. Robusta má tiež silnejšiu chuť a je horkejšia ako Arabica. Okrem toho môže Robusta obsahovať 3x viac kofeínu ako Arabica.

Aký druh kávy je pre vás ten pravý?

Ktorý druh kávy je pre vás ten pravý, závisí od vašich osobných preferencií. Ak máte radi kávu s jemnou chuťou a nižším obsahom kofeínu, potom je pre vás vhodnejšia Arabica. Ak máte radi kávu s silnejšou chuťou a vyšším obsahom kofeínu, potom je pre vás vhodnejšia Robusta.

Tu je tabuľka, ktorá ukazuje rozdiel medzi kávou Robusta a Arabica:

Vlastnosti Robusta Arabica
Chuť Silnejšia Jemnejšia
Horkosť Horkejšia Menej horká
Obsah kofeínu Vyšší Nižší 
Náročnosť na pestovanie Menej náročná Náročnejšia
Úroda Vyššia Nižšia
Cena Lacnejšia Drahá

Na záver 

Arabica a Robusta sú dva veľmi odlišné druhy kávy. Ktorý druh kávy je pre vás ten pravý, závisí od vašich osobných preferencií.

Naša najpredávanejšia kava je Zrnková káva Caffé Trieste BAR 1kg  70%ARABICA a 30% ROBUSTA