01
Jan
2024

Rozšírená zodpovednosť výrobcov



Spoločnosť Caffé TRIESTE zabezpečuje zber, zhodnocovanie a recykláciu odpadov z obalov zo zrnkovej a mletej kávy, kávových kapsúl Nespresso a Dolce Gusto (tzv. neobalové výrobky) a elektrozariadení kávovarov a mlynčekov na kávu prostredníctvom aktívnej účasti na systéme rozšírenej zodpovednosti výrobcov (RZV).  RZV je základným princípom financovania triedeného zberu a zhodnocovania odpadov na Slovensku s cieľom:

          zvýšiť mieru triedenia odpadov z obalov

          zlepšiť kvalitu triedeného odpadu

          znížiť množstvo odpadu, ktorý je vyvážaný na skládky 

          zlepšiť ochranu životného prostredia

Našou povinnosťou je postarať sa o naše výrobky počas všetkých fáz ich životného cyklu od výroby, uvedenia na trh, cez spotrebu až po ich ekologické zhodnotenie. Tieto povinnosti dôsledne plníme prostredníctvom spolupráce s organizáciou zodpovednosti výrobcov, spoločnosťou NATUR-PACK, a.s. 

Ako to funguje v praxi je možné ilustrovať na príklade papierovej krabičky prémiového čaju TRIESTEA. Po zakúpení a konzumácii čaju má byť stlačená krabička vhodená do modrého kontajnera na papier, prípadne do vriec určených na zber triedeného odpadu v danej obci, alebo meste. Zberová spoločnosť zvezie vytriedené odpady podľa presne určených pravidiel pre triedený zber komunálneho odpadu. Jednotlivé druhy odpadov sú na triediacich linkách dodatočne triedené a v závislosti od druhu sú lisované do balov (papier, plasty, kompozitné materiály, kovové obaly), alebo uložené do veľkoobjemových kontajnerov (sklo, kovy). Takto pripravené sú odosielané na následné spracovanie - recykláciu, ktorú zabezpečuje spracovateľ. V tomto konkrétnom prípade recyklátor paiera dokáže z pôvodnej, čajovej krabičky TRIESTEA vyrobiť napríklad školský zošit🙂.  

Teší nás, že tvoríme súčasť systému RZV, pretože nám záleží na zlepšovaní ochrany životného prostredia na Slovensku.

 

Ďakujeme, že aj vy prispievate k ochrane životného prostredia.